The word carcinogenic means most nearly the same as ( ).

Read the following passage and choose the most likely answer to each of the following questions. 

        The food we eat seems to have profound effects on our health. Although science has made enormous steps in making food more fit to eat, it has, at the same time, made many foods unfit to eat. Some research has shown that perhaps eighty percent of all human illnesses are related to diet and forty percent of cancer is related to the diet as well, especially cancer of the colon. Different cultures are prone to contract certain illnesses because of the food that is characteristic in these cultures. That food is related to illness is not a new discovery. In 1945, government researchers realized that nitrates (硝酸钾) and nitrites (亚硝酸盐), commonly used to preserve color in meats, and other food additives, caused cancer. Yet, these carcinogenic additives remain in our food, and it becomes more difficult all the time to know which things on the packaging labels of processed food are helpful or harmful. The additives which we eat are not all so direct. Farmers often give penicillin to beef and poultry and because of this, penicillin has been found in the milk of treated cows. Sometimes similar drugs are administered (given) to animals not for medicinal purposes, but for financial reasons. The farmers are simply trying to fatten the animals in order to obtain a higher price on the market. Although the Food and Drug Administration has tried repeatedly to control these procedures, the practices continue.


The word carcinogenic means most nearly the same as ( ).


A、

trouble-making


B、

color-retaining


C、

money-making


D、

cancer-causing


【正确答案】:D
【题目解析】:

本题考查对划线词“carcinogenic”的词义理解。

定位到文中第七句“然而,这些致癌的添加剂仍然存在于我们的食品中,而且越来越难知道加工食品包装标签上的哪些东西有益或有害”,上一句列举了一些致癌的物质,故此处转折语气后的“这些添加剂”也应指“致癌的”,故D选项符合题意。