Read the following passage and choose the most likely answer to each of the following questions.
Having been sitting out in his back yard in the snow for about an hour, Bobby was getting cold. Bobby didn't wear boots; he didn't like them and anyway he didn't own any. The thin sneakers he wore had a few holes in them and they did a poor job of keeping out the cold. Try as he might, he could not come up with an idea for his mother's Christmas gift. He shook his head as he thought, "This is useless, even if I do have an idea, I don't have any money to spend.” Ever since his father had passed away three years before, the family of five had struggled. His mother worked nights at the hospital, but the small wage that she was earning could only be stretched so far.
What the family lacked in money and material things was more than made up for in love and family unity. Three of his sisters had already made beautiful gifts for their mother. Here it was Christmas Eve already, and he had nothing. Wiping tears from his eyes, Bobby started to walk down to the street where the shops and stores were.
It wasn't easy being six without a father, especially when he needed a man to talk to. Bobby walked from shop to shop, looking into each decorated window. Everything seemed so beautiful and so out of reach. Suddenly his eyes caught the glimmer of the setting sun's rays reflecting off on something along the curb. He reached down and picked up a shiny dime. Never before had anyone felt so wealthy as Bobby did at that moment. Warmth spread throughout his entire body and he walked into the first store he saw. His excitement quickly turned cold when the salesperson told him that he couldn't buy anything with only a dime. He noticed a flower shop and went inside to wait in line. When the shop owner asked if he could help him, Bobby presented the dime and asked if he could buy one flower for his mother. The shop owner put his hand on Bobby’s shoulder and said to him, "You just wait here and I'll see what I can do for you."
When the shop owner came out and moved to the counter, Bobby saw in his hand twelve long-stemmed red roses, with green leaves and tiny white flowers all tied together with a big silver bow. Bobby's heart sank as the owner placed them neatly into a long white box. "That will be ten cents, young man," the shop owner said. Slowly, Bobby gave the man his dime. Could this be true? No one else would give him a thing for his dime! Sensing the boy's reluctance, the shop owner added, "I just happened to have some roses on sale for ten cents a dozen. Would you like them?" This time Bobby did not hesitate, and took the long box from the man. Walking out of the door that the owner was holding open for him, Bobby heard the shopkeeper say, "Merry Christmas, son."
As he returned inside, the shopkeeper's wife walked out. "Who were you talking to back there and where are the roses you were fixing?" Staring out of the window, and blinking the tears from his own eyes, he replied, "When the little boy came into the shop and wanted to buy a flower for his mother with that small dime, I saw myself, many years ago. I too, was a poor boy with nothing to buy my mother a Christmas gift. A bearded man, whom I never knew, stopped me on the street and told me that he wanted to give me ten dollars...” The shop owner and his wife hugged each other tightly, and as they stepped out into the bitter cold air, they somehow didn’t feel the cold at all.
Which of the following statements is true about the story?( )
A、
Seeing the twelve roses, Bobby was excited and eager to get them.
B、
Christmas sale was given in memory of that unknown bearded man.
C、
With deep sympathy for the boy, the shopkeeper didn't take his money.
D、
The shopkeeper mentioned the rose sale to put the boy completely at ease.
【正确答案】:D
【题目解析】:
本题考查对文章事实信息的理解推断。
A选项“Bobby看到这十二朵玫瑰,非常兴奋地渴望得到它们”,与原文“Bobby's heart sank鲍比的心沉了下去”不符,错误;B选项“圣诞大甩卖是为了纪念那个不知名的留胡须的男人”,那个男人在店主小时候也帮助他过,店主是为了把这份爱传递下去,故错误;C选项“店主对这个男孩深表同情,没有拿走他的钱”,而店主其实收了Bobby十美分,故错误;D选项“店主提到玫瑰大甩卖,让男孩完全放心“,可根据文章第四段倒数第三、四句:“店主感觉到这个男孩的不情愿,补充道:我刚好有一些玫瑰以每打十美分的价格甩卖。你想要吗?”判断,故D选项符合题意。